Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Kako ukloniti ogrebotine, čips, otekline, kako zamijeniti jednu laminatnu ploču vlastitim rukama

Podovi od drva

Prema vrsti "rezanja" (to jest, prema veličini dijelova) i tehnologiji izrade, drveni podovi mogu se podijeliti u masivnu ploču, parket i parket.

Masivna ploča izrađena je od dragocjenog drva i ima najveću veličinu. Složeni na trupce i "grubu ploču" - jeftiniji materijal koji stvara ravnomjernu bazu. Možete postaviti ploču na cementni estrih i posebnu meku podlogu, koja igra zvučno-izolacijsku ulogu. Izgleda vrlo impresivno u velikim sobama koje nisu prepune namještaja, pogotovo ako su postavljene dijagonalno.

Sada u trgovinama možete pronaći posebno ostarelu ploču ili ploču s imitacijom da ih je "pojela" kuka. Usput, "korodirana" ploča košta 20 posto više od obične. Slična su se zadovoljstva pojavila posljednjih godina, kada su u modu ušle „smeće“ ili, drugim riječima, „vintage“.

Parket je najčešća vrsta drvenog poda, koji daje prostora mašti pri polaganju raznih uzoraka s kockica. Može poslužiti pola stoljeća, pod uvjetom da je izrađeno od skupog dobrog drveta (hrast, bukva) i ako se tijekom montaže dobro uklopi. Parket obično ima debljinu od 15-16 mm, ali može biti i 22 mm. Potonje je nešto skuplje, ali izdržljivije (može se brusiti više puta) i malo je manje sklono deformacijama zbog promjene vlage.

Najveća mana parketa je ta što se osuši ili nabubri s promjenama temperature i vlažnosti.

Parket se može napraviti ne samo od tradicionalnih vrsta drveta, već, na primjer, od bambusa - to je sada jedan od trendy materijala koji stvara stilski, nestandardni interijer.

Vjeruje se da bambus ima dobar feng shui i ekologiju. Biljka brzo raste i nema vremena da apsorbira okolnu negativnost, a sam zrak u rastućoj regiji je prilično čist.

Bambus je 2,5 puta gušći od običnih drvenih obloga. Koliko će trajati vaš parket ovisi o njegovoj tvrdoći. Dakle, koeficijent tvrdoće za hrastov parket je 2,5-4,2, a za bambusove podove - 5,3. Osim ekološke prijatnosti i trajnosti, među prednostima bambusa također se može nazvati i činjenica da se ne boji vode, plijesni i grešaka.

Parketna ploča sastoji se od tri sloja drveta zalijepljenog zajedno. Vlakna u tim slojevima su okomita jedna na drugu. Zahvaljujući tome ploča je manje deformirana. Gornji sloj sakupljen je od kalupa vrijednih sorti drva debljine 4 mm i prekriven visokokvalitetnim lakom.

Gubitkom prezentacije - prije ili kasnije će se to ionako dogoditi - takva se pokrivenost može oživjeti. Da biste to učinili, parketna ploča fino je mljevena, a zatim ponovo lakirana. Imajte na umu da se takav trik može učiniti samo ako je parketna ploča zalijepljena na šperploču, poput parketa. U većini slučajeva ploča za parket, poput laminata, položena je na meku podlogu i zalijepljena jedni drugima svojim krajevima.

Prije toga podne su jednostavno obojane ili lakirane, parket je obložen mastikom ili brušen i lakiran. Naravno, nakon godina, postupak se morao ponoviti. Ako je u vašoj kući na podu rijedak pokrov u dobrom stanju, možete nastaviti tradiciju predaka. Ako odlučite promijeniti drveni pod, tada se ne trebate brinuti o njemu: sada se i parket i daska prodaju u već obrađenom stanju. Možete, naravno, kupiti materijal „goli“ i sami ga obraditi uljem, voskom ili lakom, ali to je već za fanove da rade rukama ili kreiraju nešto ekskluzivno ako žele.

Konkretno, jedan umjetnik kojeg sam poznavao stvorio je u jednoj od soba jedinstveni mozaik ... od opalog lišća. Postavio je svoje platno na obične neobrađene podne ploče, a na vrhu lakiran. Rezultat je bio jedinstvena instanca - za one koji vole egzotičnost.

Cork pod

Ništa manje egzotičan, ali ekološki prihvatljiv i povoljan premaz od plute. Cork hrast raste u Portugalu, Španjolskoj i Sjevernoj Africi. Za proizvodnju plute uklanja se samo gornji sloj kore, tako da “rezanje” uopće ne šteti hrastu. I nakon 10 godina, kora se u potpunosti obnavlja, a opet se uklanja s stabla. Kora se pretvara u plutene premaze bez kemikalija - a to je jamstvo ekološke čistoće podne i zidne ploče.

Već u srednjem vijeku redovnici su koristili plute. Zidove su izolirali plutama u hladnim dvoranama samostana.

Zbog svoje strukture - pluta je puno zatvorenih zračnih mjehurića različitih veličina (poput saća) - ovo je najbolje od prirodnih izolatora topline i zvuka.

Podovi od plute prekriveni tankim slojem prozirnog medicinskog vinila s prednje strane posebno su izdržljivi. Štoviše, njihova otpornost kombinirana je s mekom elastičnošću. Pluta ima nevjerojatnu sposobnost oporavka: čim napravite korak, nakon deformacije lako poprima svoj prvotni oblik. Takva "opruga" pod nogama stvara poseban ortopedski učinak, istovarujući ljudski mišićno-koštani sustav. Postoji upozorenje: polaganje takvog poda može se povjeriti samo profesionalcima.

Kako popraviti ogrebotine na laminatu

Bez obzira jeste li premjestili namještaj bez upotrebe posebnih podloga ili ste bacili težak predmet na pod, a ogrebotine se odmah pojavljuju na vašem laminatu. Prije ili kasnije, to se može dogoditi čak i s naizgled pažljivim postupanjem s podnom oblogom. U tome nema ništa fatalno - lako možete vratiti izgled laminata ako pažljivo pročitate naša detaljna uputstva o uklanjanju ogrebotina na laminatu. Međutim, ako su ogrebotine previše duboke, jedino pravo rješenje može biti zamjena oštećenih ploča.

Ako želite izbjeći ogrebotine na laminatu, prilikom pomicanja stavite posebne „prostirke“ pod noge namještaja. Osim toga, prije nego što obilazite kuću u cipelama, pobrinite se da je ona savršeno čista, jer zrnca pijeska i prljavštine koje se pridržavaju potplata mogu uzrokovati puno malih, ali neurednih ogrebotina. Redovito čistite laminat, koristeći samo proizvode koje je u tu svrhu preporučio proizvođač.

Prije kupnje kompleta za popravak laminata morate osigurati da li možete popraviti ogrebotine pomoću ovih proizvoda. Pažljivo procijenite oštećeno područje da biste bili sigurni da je moguć popravak, inače biste trebali razmotriti zamjenu oštećene ploče novom. Najlakši način za uklanjanje ogrebotina na laminatu je upotreba voštanih bojica (za male ogrebotine) ili posebnih kit (za dublje ogrebotine). Potonji će vam također trebati za popravak laminatnih čipova.

Za maskiranje ogrebotina na laminatnom podu potrebno je sljedeće:

Materijali: Alati: Komplet za popravak laminata. Lopatica. Usisavač.

 • Provjerite odgovara li boja za popravak boji vašeg poda.
 • Ako su ogrebotine previše duboke, morat ćete zamijeniti oštećene laminatne ploče.

 • 15 minuta za popravak nekoliko ogrebotina.

Prikladnost za okoliš, briga za prirodu

Ekološki se u Rusiji nazivaju podovi, koji ne uzrokuju štetu samom kupcu, siguran je tijekom rada i sastoji se od prirodnih materijala. I plutasti podovi i ploče od parketa u potpunosti zadovoljavaju ove parametre, posebno onaj u kojem se sva tri sloja sastoje od punog drveta, a ne od vlaknaste ploče.

Ali iz nekog razloga svi zaboravljaju na samu prirodu: koliko je posječeno drveće za proizvodnju parketa, kakvu štetu rezanje nanosi okolišu? Naravno, kubični metar drva za izradu parketa ide mnogo manje nego, recimo, za proizvodnju masivnog parketa, a koristi se uglavnom za brzorastuće četinjače, a ne za vrijedne sorte.

Međutim, u usporedbi s plutom, on nema jednake veze s okolišem i pitanjima okoliša. Za proizvodnju plutanih podova u Portugalu stvaraju se posebne plantaže plutastih hrastova, čija starost doseže 200 godina, i što je najvažnije - nisu sječeni. Jednom svakih 9 godina skida se kora s njih, a što je stariji hrast, kvalitetniji je čep od kore hrasta lužnjaka.

Odlučite se za plute.

Brtvljenje ogrebotina voskom bojicama

Korak 1. Kupite vosak bojicu čija je boja blizu boji vašeg laminata. Na tržištu postoji mnogo vrsta voštanih bojica (u lokalnoj trgovini hardvera ili u specijaliziranoj internetskoj trgovini), pa ćete lako pronaći onu koja odgovara vašim potrebama i ukusu. Ako ne znate što su voskovi u boji voska, obratite se prodavaču s pitanjem "Kako popraviti ogrebotine na laminatu?" - to će lako riješiti vaš problem i pomoći vam da odaberete pravi za boju.

Korak 2. Očistite ogrebotine usisavačem i obojite ih voskom kredom. Zatim suhom krpom uklonite višak voska oko ogrebotine i polirajte mjesto popravka. Ako niste zadovoljni rezultatom (ogrebotina je dovoljno duboka), možete je pokušati ispuniti kitom.

Struktura, formati foruma

Podovi od plute prodaju se u pločicama različitih formata, koje mogu imati različitu strukturu, uključujući višeslojne, ali se mogu prodavati i u sirovom obliku. To su najčešće četvrtaste pločice, ali i proizvođači proizvode pravokutne i izdužne ploče u raznim kolekcijama.

U zbirkama podne ploče, formati nisu ništa manji, osim što kvadratne pločice nisu raširene. Struktura ploča je također višeslojna, može imati i HDF s gornjim lakom u srednjem sloju. Usput, 4V i 2V konzole pružaju se tu i tamo.

Možda nijedan drugi materijal nije obavijen toliko spekulacijama kao podovi od plute

1. Parket od pluta je topao
Kora plutastog hrasta, od koje se izrađuju plutasti pluta, sastoji se od sićušnih stanica ispunjenih zrakom. To osigurava čepu vrlo nisku toplinsku vodljivost. Ponekad se savjetuje korištenje tehničkog čepa za oblikovanje vanjskih hladnih zidova kutnih stanova kako bi površina bila topla na dodir. Ne možete se prekriti ni tapetama (primjerice na fotografiji).

Stoga, ako tražite "topli" materijal za pod - pluta će biti izvrsno rješenje. Preporučuje se postavljati ga u dječjim sobama, spavaćim sobama, u kupaonicama, odnosno tamo gdje najvjerojatnije hodamo bosi.

2. Pod od plute pomaže ublažavanju kralježnice
Pluta je elastičan materijal. To svojstvo pomaže malo smanjiti opterećenje kralježnice prilikom hodanja ovim podom.

4. Cork "izdržljiv"
Svi znaju kako se lako vinski pluta drobi. Što je s podovima? Ispada da je pluta prilično izdržljiva: elastičnost joj omogućuje da u nekim slučajevima vrati svoj izvorni oblik. Na primjer, ako se na podu od plute pojavi mali udubljenje, s vremenom može nestati. To se ne odnosi na jake kaverne koje mogu nastati, na primjer, od čekića koji pada na pod. Takvi udubljenja ostat će na bilo kojem premazu - i na pločici i na drvenom podu. Stoga je bolje da ne ispustite čekiće na pod.

5. "Problem sa skuterom"
Ponekad na forumima postoji bojazan da bi plutasti pod mogao patiti od kotača dječjeg skutera. U stvari, ako su kotači silikonski ili gumeni - to nije problem ni za jednu podnu oblogu. Kao i udubljenje, na podu će ostati udubljenje. Stoga je i dalje bolje voziti skutere s plastičnim kotačima isključivo na ulici.

6. Premaz protiv vandalizacije
Mačje kandže nisu zastrašujuće na podu od plute, jer je na vrhu prekriven pouzdanim vrućim premazom. Ispiranje kandži takvim podom bit će vrlo teško.

Tada dolazi do pomoći kvalitetnog ispisa fotografija na prometnoj gužvi. Uostalom, plutovita poda sa slikom merbau-drva košta isto koliko i slika hrastovog drva, što se ne može reći o cijenama parketa u istoj vrsti drva.

Ispis slike na plutu tehnološki je prilično jednostavan: prvo se temeljni premaz nanosi na gornji sloj plute, a zatim se odabrana slika prenosi pomoću posebnog pisača, a vrh se premaže postojanim vrućim lakom. Već ste, naravno, shvatili da su sva atraktivna svojstva plute u takvim podovima sačuvana. Samo se izgled mijenja.

11. Briga za pod od plute je lagana
Ako ste instalirali pod od zamke od plute, tada je dovoljan normalan usisavač i vlažna krpa da biste održali čistim. Ne preporučuje se korištenje usisavača za čišćenje pluta na podu od plute, jer ploča od drvenih vlakana nije vodootporna (ovaj premaz se ne razlikuje mnogo od uobičajenog laminata).

Ako ste ugradili ljepljivi plutasti pod (a nakon polaganja nužno je obložen s nekoliko slojeva posebnog laka), tada će usisavač za pranje biti dovoljan za njegu. Ako nema deterdženta, koristite normalan usisivač i obrišite vlažnom krpom. Na podu od plute nema mrlja jer je premazan lakom otpornim na habanje. Ako ste iznenada prolili crno vino ili obojili pod s nečim što ostavlja tragove, ako je moguće, odmah ga obrišite krpom (i ovo se pravilo odnosi na bilo koji spol).

12. Parket od pluta može se postaviti u bilo kojoj sobi.
Sada je toliko prevlaka na bazi plute da ih možete pokupiti za sve prostorije i interijere. Podovi od zamke od plute od tvrdog dna pogodni su za dnevne sobe, spavaće sobe, dječje sobe, ormare i radne sobe.

Želiš li u kuhinji? Molim te! Nakon nanošenja poliuretanskog laka, pod od plute postaje potpuno vodootporan. A zbog elastičnosti materijala, posuđe u kuhinji bit će netaknutije. I naravno da će biti puno manje vjerojatno da će pobijediti u jesen nego u slučaju poda s keramičkim pločicama.

Podnice od plute mogu se čak položiti u hodnik pomoću prostirki za vrata. A izvrsno je i za polaganje na nezagrijani balkon - u takvim se slučajevima preporuča ljepljivi plutasti pod.

13. Corkvodootporan
Kada je zalijepljen (nakon čega slijedi lakiranje), pod od plute stvarno postaje praktično vodootporan - lako se može položiti u kuhinju. Istodobno, važno je da je instalacija tehnološki ispravna, bolje je povjeriti je profesionalcima.

U kupaonici se često savjetuje postavljanje plutastog poda na vodonepropusnu osnovu (HYDRO). Takav je pod također dobar jer je dvorac, što znači da će se čak i laik nositi s njegovom postavljanjem.

14. Parket od pluta je pristupačan
Sve je ovdje prilično subjektivno. Naravno, ova pokrivenost definitivno nije jeftina, ali s čime usporediti? Prirodni materijali mnogo su skuplji - na primjer, od egzotične šume. Cijena pluta je usporediva s troškovima parketa i kvalitetnog laminata. Pod se istovremeno odnosi na završnicu koju mijenjamo vrlo rijetko. Dosadne pozadine mogu se lako zalijepiti, zidovi se mogu ponovo obojiti, zavjese mogu nadjačati. Čak je i stari namještaj prilično jednostavan za zamjenu novim, osim ako, naravno, nije ugrađen. Mnogo je teže preurediti pod. Stoga je odabiru podova potrebno pristupiti vrlo pažljivo, a ne štedjeti na njemu.

15. Podovi od plute jeftini su za uporabu
U slučaju prometnih gužvi, zasigurno možete uštedjeti na računima za energiju i ugradnju sustava “toplog poda”. Pluta ne treba dodatno grijanje - uvijek ostaje topla.Dakle, u bilo koje doba godine možete hodati po njemu bosi.

VAŠ OBRAT ...
Jeste li imali iskustva s upotrebom plute kao podova? Kakvi su vaši dojmovi? - Podijelite u odjeljku s komentarima ispod članka!

Zaptivanje ogrebotina s posebnim kitom

Korak 1. Uzmite komad svog laminata kao uzorak i uputite se u lokalnu trgovinu hardvera kako biste kupili komplet za popravak koji najbolje odgovara vašoj boji. Ne štedite na kvaliteti, pogotovo ako su ogrebotine duboke.

Korak 2. Lopaticom napunite pastu ogrebotine na laminatu. Preporučujemo da prakticirate nepotrebno obrezivanje laminata prije nego što ga pokušate učiniti na podu kako biste bili sigurni da pasta dobro odgovara boji vašeg laminata. Uklonite višak paste čistom krpom i ostavite da se restaurirano područje osuši nekoliko sati.

Kako zamijeniti laminatnu ploču

U nekim je slučajevima nemoguće riješiti probleme laminata u obliku čipsa, ogrebotina ili oštećenja vode kitom za popravak, postoji samo jedan izlaz - zamjena laminatne ploče. To je lako učiniti ako koristite prave alate i tehnike. U našem detaljnom uputstvu reći ćemo vam kako zamijeniti jednu laminatnu ploču.

Postoji nekoliko načina zamjene oštećenog laminata. Jednostavniji, ali ujedno i duži način je rastavljanje laminata. Započnite sa zidom koji je najbliži oštećenoj ploči. Uklonite krovnu ploču i rastavite podne obloge dok ne dođete do problematičnog područja. Nakon što zamijenite oštećenu ploču, morate vratiti rastavljeni pokrov i na njegovo mjesto učvrstiti matičnu ploču.
Ako iz nekog razloga ne možete ukloniti lakiranje ili ako je oštećeni laminat u sredini sobe, možete pokušati zamijeniti ga bez temeljitog rastavljanja podne obloge. Ova je tehnika složenija, ali ako obavljate popravne i građevinske radove vlastitim rukama za vas, uobičajenu stvar, lako se možete nositi s tim zadatkom.

Za zamjenu laminatne ploče trebat će vam sljedeće:

Nova laminatna ploča.

 • Prije polaganja novih laminatnih ploča obavezno očistite površinu usisavačem.
 • Nove laminatne ploče trebaju biti iste marke kao i postojeće. Ne stavljajte ploče druge marke.
 • Pri rezanju laminata nosite sigurnosne naočale.

Dizajn, shema boja

Unatoč širokom izboru tekstura i nijansi parketne ploče, dizajn plutastog poda nudi više mogućnosti za unutrašnjost. U pogledu profinjenosti i elegancije usporediv je s masivnim komadom parketa (istovremeno jeftinijim od njega), kao što možete vidjeti na ovim fotografijama.

Takvo umjetničko polaganje parketa je u principu nemoguće. Ali čak i bez umjetničkog stila, u podovima od plute postoji mnogo mogućnosti dizajna: zahvaljujući dodavanju obojenih pigmenata plutovini od čipsa, ona dobiva prekrasne jedinstvene uzorke, uključujući mramor i drvo.

Odlučite se za plute.

Polaganje

I plutasti pod i parketna ploča mogu se postaviti na dva načina: na ljepilo i plutajućom metodom pomoću brave. Prva metoda pogodna je za one koji u budućnosti žele biti u stanju pijeska premaza, a druga - za one koji nisu spremni potrošiti puno vremena, truda i novca na ugradnju, jer letvice na bravu možete sami spojiti. No, plutasti pod je još uvijek samoljepljiv s donjim ljepljivim slojem, što uvelike pojednostavljuje ugradnju.

Odlučite se za plute.

Zamjena laminatnog poda

Pažljivo uklonite matičnu ploču sa zida koji je najbliži oštećenoj ploči. Radite s velikom pažnjom kako ga ne biste oštetili, jer u suprotnom nećete moći ponovo koristiti matičnu ploču nakon završetka projekta.

Nakon što ste uklonili lajsne, potrebno je demontirati laminat, dasku na dasci, sve dok ne dođete do oštećenog područja. Da biste odspojili ploče, svaku od njih treba podići za 45 ° dok njihovi krajevi ne budu oslobođeni od žljebova.

Kad dođete do problematičnog područja, oštećene ploče morat ćete zamijeniti novim. Radite s velikom pažnjom prilikom postavljanja novih ploča, pokušajte izbjeći praznine između njih. Nastavite polagati ostatak laminata i ugradite matičnu ploču na prvobitno mjesto.

Zamjena laminata kružnom pilom

Korak 1. Izbušite rupe u svakom kutu oštećene ploče na udaljenosti od 1-1,5 cm od njegovih rubova kako ne biste oštetili susjedne ploče. Zatim napravite rupe duž dugih strana laminatne ploče na svakih 25 cm, kao što je prikazano.

Korak 2. Olovkom nacrtajte liniju koja povezuje rupe. Podesite dubinu rezanja kružne pile tako da odgovara debljini laminata, inače ćete oštetiti bazu poda.

Korak 3. Napravite rez duž nacrtane linije, počevši od sredine. Nožem izrežite kratke stranice laminatne ploče. Uklonite unutrašnjost stare ploče.

Korak 4. Uklonite ostatke oštećenog laminata i temeljito usisavajte područje. Provjerite jesu li susjedne ploče u dobrom stanju, inače ćete ih morati ukloniti.

Korak 5. Oštrim nožem odrežite dno brave na novoj ploči laminata, kako na dugoj tako i na kratkoj strani.

Korak 6. Nanesite ljepilo za drvo po obodu laminatne ploče i stavite ga na mjesto. Čistom krpom obrišite suvišni ljepilo i stavite masu na vrh kako biste ploču zaključali u tom položaju.

Kako ukloniti praznine između zglobova laminata

Ponekad se zbog slabe ugradnje ili zbog promjena temperature i vlažnosti laminatne ploče pomiču u odnosu na izvorni položaj ili mijenjaju volumen. Kao rezultat, između njih se formiraju praznine. Uz činjenicu da takve praznine uvelike utječu na izgled podne obloge, s vremenom mogu dovesti do odvajanja ili pucanja laminata. Da biste izbjegli takve probleme, preporučujemo vam da slijedite naše preporuke prilikom pripreme podne površine i polaganja laminata. Naši savjeti pomoći će vam da izbjegnete pogreške tijekom postupka ugradnje, što znači da se takve neprivlačne praznine neće pojaviti na vašem laminatu.

Prvo, od velike je važnosti aklimatizacija laminata prije ugradnje. Nepoštivanje ovog zahtjeva jedan je od glavnih razloga za pojavljivanje praznina između ploča. Preporučujemo da u sobu unesete laminatnu ambalažu najmanje 48 sati prije ugradnje. Mnogi "obrtnici" koji poduzmu ovaj posao zanemaruju pripremne korake i na kraju dobiju slične probleme.

Drugo, podnica mora biti savršeno ravna. Proizvođači laminata jamče pravilnu kvalitetu poda samo ako je taj zahtjev ispunjen. Savjetujemo vam da koristite razinu duha za provjeru ravnomjernosti površine i, ako je potrebno, izlijte samonivelirajući estrih. Osim toga, potrebno je unaprijed ukloniti sve mikrootpornosti poda.

Ako još uvijek postoje praznine između laminatnih ploča, imate dvije mogućnosti za rješenje problema:

 • popunite praznine posebnim sastavom drvenim punilom ili rastavite podnice,
 • djelomično ili u cjelini, pripremite površinu pravilno i ponovno položite laminat.

Popravak laminata bez rastavljanja dopušten je samo ako su praznine formirane u njemu vrlo male. Da biste rastavljali laminat, potrebno je započeti demontažom matične ploče. Nakon toga, uklonite laminatne ploče, jednu za drugom, sve dok ne dođete do problematičnog područja.

Uklonite ploče s problemima i provjerite njihovo stanje. Obratite posebnu pozornost na utore i grebene. Ako su ploče u dobrom stanju, možete ih ponovo koristiti. Ako su oštećene, trebate ih zamijeniti novima, jer ćete se dugoročno susresti s istim problemima.

Da biste prostoriju zaštitili od gubitka topline, izgladili hrapavost podnice i smanjili propusnost zvuka, prilikom polaganja laminata potrebno je koristiti posebnu podlogu za laminat. Podloga je dostupna i u rolama i u listovima različite debljine, a materijal možete lako pronaći prema vašim potrebama.

Tijekom instalacije važno je pravilno spojiti laminatne ploče, inače će se vrlo brzo pojaviti pukotine između njihovih spojeva. Očistite ivice i utore svih laminiranih ploča, uklanjajući prašinu i moguće čestice. Obavezno položite laminat u savršenoj ravnoj liniji. Zaustavite se ako primijetite najmanji pomak, jer će se povećavati dok nastavite s radom. Ne koristite ploče s oštećenjima - pukotinama, izobličenjima itd.

Ako su praznine veće od 2,5 mm, tada mogu postojati problemi s vlagom zraka. Laminat je osjetljiv na promjene temperature i vlažnosti, pa ga morate aklimatizirati prije ugradnje i održavati konstantnu vlažnost u sobi nakon.

Da biste uklonili praznine, možete pričvrstiti laminatne ploče zajedno primjenom ljepila u utore. U ovom slučaju morate biti sigurni da niste zalijepili laminat na pod od poda. Međutim, treba imati na umu da pomoću ove metode nećete moći rastaviti laminat ako je potrebno bez oštećenja.

Jedno od najjednostavnijih rješenja ovog problema je mehanički „zatvoriti“ jaz. Pokušajte to sakriti tako što ćete nekoliko puta udariti ploču u smjeru proreza gumenom čizmom. Ako se jaz ne sužava, nemate izbora nego da utore uložite obojenom pastom (pomoću šprice) ili ponovno izradite laminat nakon izravnavanja baze.

Savjet: Ne primjenjujte previše sile, jer u suprotnom možete oštetiti laminat. Također, temeljito operite cipele prije nego što pokušate riješiti probleme s podom.

U našem slučaju ova je metoda bila uspješna, jer problem nije uzrokovalo loše polaganje laminata, već promjena vlažnosti zraka. Budući da postoje mnoge situacije u kojima ne možemo kontrolirati vlagu i temperaturu zraka u sobi, svaki vlasnik laminatnog poda mora voditi računa o ovom načinu kako bi lako riješio problem.

Obnova

Ako imate zadatak izrađivati ​​podnice stoljećima, onda biste trebali razmišljati o mogućnosti njegove obnove danas. Svi premazi imaju dvije glavne slabosti: bravu, koja se u teoriji koristi već desetljećima, ali u praksi se može slomiti pod utjecajem vanjskih sila, i završni zaštitni sloj, koji se istroši s vremenom.

Za lokalno saniranje ogrebotina osiguravaju se voštane olovke i markeri na parketnoj ploči, a tekuća restorativna sredstva u pluti. Oba premaza mogu se ponovno brusiti i lakirati ako su zalijepljena na podlogu. Na parketu to može biti i impregnacija uljem, a kod pluta voska, sredstva za poliranje.

Glavni problem je zamjena oštećene trake. U parketnoj ploči to je lakše učiniti, jer se najčešće prilikom njegove ugradnje koristi plutajuća metoda koja ne ometa ovaj postupak, što se ne može reći za plute. Pod od plute mijenja boju tijekom rada, pa vam, čak i ako imate još rezervnih traka, neće vam pomoći - razlika u boji bit će previše uočljiva.

Uklanjanje oticanja laminata

Prskanje je jedan od najčešćih problema laminata koji nastaje zbog nepravilne ugradnje. Sličan problem nastaje kada se laminatne ploče međusobno "guraju", uslijed čega spoj dobiva V-oblik.

Na fotografiji možete vidjeti kako natečeni pod ne izgleda estetski ugodno. Osim toga, on škripi svaki put kad zakoračite na njega.

Mnogo je razloga koji mogu dovesti do nadimanja. Glavna stvar je da prilikom polaganja laminata nema praznina između podne obloge i zida, zbog čega ploče nemaju dovoljno prostora za širenje. Popravak laminata u ovom je slučaju jednostavan: morate rastaviti ploču koja se nalazi uz zid i vidjeti ga u uzdužnom smjeru (1-5 cm, ovisno o visini otekline). Ako oteklina ne nestane, stavite teške predmete na površinu i ostavite ih jedan dan.

Laminat se neće moći proširiti čak i ako je matična ploča pričvršćena na pod. Treba imati na umu da je laminat plutajući pod, tako da ne smije biti fiksiran na podlogu ili pločice.

Da biste izbjegli ovaj problem, prilikom polaganja laminata morate postaviti razmaknute klinove duž svih zidova. Ovi distanci omogućit će vam da održavate jaz između zidova i laminata tijekom ugradnje. Podovi od laminata mogu se vremenom proširiti, a potreban je razmak u svim smjerovima kako bi se izbjeglo napuhavanje.

Savjet: Ako nemate profesionalne nosače, možete uzeti nekoliko komada laminata i postaviti ih duž zidova.

Piling laminata

Da bi se izbjeglo odlaganje laminata, ne preporučuje se pranje poda vodom ili sapunicom. Nabavite proizvod posebno stvoren za ove svrhe - sredstvo za čišćenje laminata. Sastav se mora nanijeti na pod i obrišite površinu suhom neabrazivnom krpom.

Voda koja se slučajno prolila na laminat treba što prije obrisati suhom krpom. Svaka minuta kašnjenja povećava rizik od odvajanja laminata. U najgorem slučaju morat ćete zamijeniti oštećene ploče.

Sada znate kako vratiti laminat od ogrebotina i čipsa, ukloniti praznine između ploča, ukloniti nadimanje. Koristeći naše upute i savjete, laminat možete jednostavno popraviti vlastitim rukama i vratiti ga u prijašnji izgled. Međutim, najbolji način za rješavanje problema je spriječiti njihovo pojavljivanje. Imajte to na umu i strogo slijedite preporuke proizvođača prilikom polaganja laminata i njegovog daljnjeg rada.

Pretplatite se nakanaldobiti više korisnih informacija! I ne zaboravite se svidjeti.

Značajke laminata

Laminat je ukrasno platno od višeslojnih tankih lamela tvrdog tipa. Prije više od 40 godina, ovaj materijal za pod predstavljen je kao proračunska alternativa masivnim parketima i parketima.

U početku su laminat bili narezani daske koje su međusobno povezane ljepilom. Međutim, prije više od 20 godina, proizvođači su razvili poseban oblik spajanja, koji vam omogućuje sastavljanje premaza u jedinstveno, bešavno platno bez upotrebe hardvera, ljepila i drugih sredstava za pričvršćivanje. To su takozvane brave Lock and Click. Njihova učinkovitost i korisnost brzo su cijenjeni, pa se danas proizvode parketni i inženjerski ploče, vinilni i plutasti modularni premazi s dvoracnim spojevima složenog oblika.

Tako je danas klasični laminat (od vrha do dna):

 • Prekrivanje - zaštitni polimerni film koji pruža otpornost površine materijala na vlagu, abraziju, pete, kandže životinja itd.
 • Dekorativni kraft papir s tiskom na sebi. Ovisno o kolekciji, slika može stvarno reproducirati drvo, keramičke pločice, prirodni kamen, kožu i mnoge druge tradicionalne završne materijale.
 • Donja ploča gusta HDF. Baza ima jednoliku strukturu, debljina mu varira od 6 do 14 mm. Otprilike po obodu ove komponente isječena je brava. Neki proizvođači izvode dodatnu vodootpornu obradu vezivnog dijela laminata. Za to se koriste posebne impregnacije ili sintetički voskovi.
 • Stabilizirajući sloj koji se sastoji od papira impregniranog termoreaktivnim smolama. Štiti letvice od zaostale vlage koja se nalazi u bazi, a također sprječava izvijanje, uvijanje i druge vrste deformacija lamela.

Lokalna zamjena laminata

Prije svega, pripremite alate i materijale za posao:

 1. Podni element, po mogućnosti iste serije i proizvođača, kao glavni premaz. Ako želite zamijeniti laminatnu ploču nakon nekoliko godina rada, tada najvjerojatnije nećete naći potpuno isti materijal za pod. Proizvođači godišnje ažuriraju kolekcije, mijenjaju nijanse, dekor, oblik brave i druge parametre. Stoga pokušajte odabrati najsličnije lamele u boji.
  Nikada ne dođite u trgovinu s fotografijom svog poda ili, što je još gore, verbalnim opisom boje i površine uzorka laminata. Savjetnici nisu mađioničari, neće ih moći savršeno odabrati. I nije stvar lijenosti ili štetnosti - boja namještaja i zidova, intenzitet svjetlosnog toka utječu na hladovinu poda u sobi. Stoga je potrebno odvrnuti kutnu ploču, rastaviti rub poda i krenuti u kupovinu s uzorkom šipke.
 2. Sastav ljepila: PVA, stolarsko ljepilo, ljepljivo brtvilo itd.
 3. Električni alat za rezanje: kružna pila, obnavljač, brusilica.
 4. Dlijeto i čekić.
 5. Montažni nosač i blok za tampiranje.
 6. Građevinska olovka za označavanje.
 7. Usisavač za uklanjanje prašine i nečistoća.
 8. Vakuum prianjanje na ručicama za usisavanje. Umjesto toga, možete koristiti traku i komad drveta.

Zamjena laminata usred sobe je pitanje jednog dana. Popravak premaza izvodi se u 5 faza:

Podno označavanje

Olovkom označite prugu koju želite ukloniti kao što je prikazano na donjoj slici. Imajte na umu da se dijagonalne linije ne bi trebale protezati do uglova.

Ako trebate promijeniti nekoliko dasaka, morat ćete označiti i izrezati ne jedan element, već sve oštećene.

Propilite ploče

Alatom za rezanje iz oštećene ploče je izrezan pravokutnik. U ovom slučaju, dijagonalni potezi, primijenjeni pod kutom od 45 °, djelomično su prorezani, ne dosežući rub lamele za 3-5 mm. Ovo će spriječiti slučajno oštećenje susjednih elemenata poda.
Neki majstori radije izvode pojedinačni rez na sredini daske, ali to je pogrešna odluka, jer prilikom uklanjanja rezanih elemenata postoji opasnost od oštećenja brava susjednih lamela.

Uklanjanje laminata

Za rastavljanje rezne ploče najbolje je iz srednjeg dijela. Element je dlijetom dlijeto uklonjen i uklonjen u stranu. Zatim se duge trake demontiraju - treba ih podići za 30-40 ° i pažljivo odvojiti, pazeći da ne oštetite bravu susjednih letvica.

Zatim se vrh alata mora umetnuti u dijagonalni rez, izbiti čekićem i ostaci demontiranog elementa mogu se ukloniti. Ako se ukloni nekoliko dasaka u jednoj traci, tada je radi lakšeg rada red pomaknut prema zidu uz pomoć šipke i pramca. Pri postavljanju novih dasaka sve se lako može vratiti na mjesto pomoću nosača i čekića.

Svu nečistoću i prašinu koji nastaju tijekom rada uklonite usisavačem ili metlom i vlažnom krpom. Ako je potrebno, supstrat se također zamjenjuje.

Ugradnja ploče

Nanesite ljepilo na izbočene dijelove dvorca susjednih lamela. Prebacujte ploču i lagano je s vakuum drškom na mjestu. Izađite na površinu položene daske, a zatim vlažnom mekom krpom ili lopaticom uklonite svaki višak ljepila koje je izašlo.

Dalje, morate lameli uložiti 24 sata. Nakon određenog razdoblja, pod se može raditi bez ikakvih ograničenja.

Radi jasnoće, nudimo proučavanje video uputa proizvođača.

Savjet! Ako trebate majstore za popravak, postoji vrlo zgodna usluga za njihov izbor. Dovoljno je da pošaljete obrazac ispod detaljan opis posla koji treba obaviti, a ponude s cijenama građevinskih posada i tvrtki doći će na vaš mail. Možete vidjeti recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima rada. BESPLATNO je i ne obvezuje vas na ništa.

Što je ovo

Podovi od plute predstavljaju ekološki prihvatljiv materijal za izradu kojeg se koristi gornji sloj plute hrastove kore. Ovo je jedinstvena prirodna sirovina: lukovi od pluta hrasta nalaze se samo u Europi. Nestandardna specifičnost je metoda uklanjanja kore. Proces zahtijeva isključivo ručni rad. Glavni virtuozi ispunjavaju zadatak: potrebne su pažljive i usmjerene akcije za odvajanje gornjeg sloja kore od njenog masiva, a da pritom ne našteti samom stablu.

Kao stabla donatora koriste se samo tridesetogodišnji hrastovi (ne mlađi). Ako se gornji sloj pažljivo obreže i upotrebljava tehnologiju, kora i dalje raste, nakon 6 godina napunit će svoje rezerve za novi dio materijala. Prirodna žetva dobivena od drva prerađuje se u plutaste ploče. Oni su osnova za stvaranje novog poda.

Ekološka čistoća ploča zajamčena je njihovom proizvodnjom. Kora se drobi i prolazi na posebnu obradu zagrijavanjem na peći. Zatim se dobivena masa komprimira. Pod prešom se čestice drvene plute kombiniraju, stvarajući jedinstvenu teksturu koja izgleda poput saća.

Ovo je prilično jaka tvar, zasićena mjehurićima zraka (suberin). Da bi materijal od plutastih pluta bio što praktičniji i praktičniji, u proizvodnji se ugrađuje drugi sloj suberina. Izrada poda od plute zanimljiva je dizajnerska odluka u uređenju stana ili kuće.

Prirodna pluta blagotvorno utječe na mišićno-koštani sustav osobe i njegov živčani sustav.

Značajke oblaganja

Stručnjaci govore o brojnim značajkama plutastih pluta. Cijeli furnir je skuta pluta. Cork aglomerat je pristupačniji. To je mrvica zbijena na visokim temperaturama. Bilo koji mali komadić materijala spada u njegov sastav. Postoji kompromisna opcija - veliki furnir pomiješan s aglomeratom. U pogledu mehaničkih svojstava, skupa i proračunska opcija je praktički ista. Razlike postoje u izgledu.

Najviše karakteristike svojstvene su plutovitim premazima iz 33 klase. Njihova svojstva sastoje se u prisutnosti drugačije osnove, ali jednako učinkovite otpornosti na habanje. Proizvođači jamče higijenu i ekološki prihvatljivost takvih materijala. Lamin od plute 33. razreda smatra se najboljim. Savršeno je sastavljen, ima nekoliko slojeva u sastavu: prvo balansirajući, zatim otporan na udarce, otporan na vlagu i sloj prirodne plute debljine 3 mm.

Ovo je u potpunosti prirodni materijal, visokokvalitetni furnir plute, koji ima dekorativnu i umjetničku ulogu. Ni kandže kućnih ljubimaca, ni ispušteni noževi, pa čak ni sjekire ne mogu oštetiti kat klase 33. Obnavlja se ako nakon pomicanja ormara, udubljenja s nogu ostanu u podu.

Liječnici savjetuju sjedenje na takvom podu: kako ljekovit učinak prenosi prirodni premaz.

Za i protiv

Obloga od plute ima brojne neosporne prednosti. Unatoč činjenici da je njegova cijena viša od cijene običnog laminata, Ovo je profitabilan i koristan materijal:

 • Cork je ekološki prihvatljiv. Sam materijal je prirodan, kao i postupak njegove pripreme.
 • Premaz ima visoke antistatičke karakteristike. Površina nije prekrivena prašinom, što je važno za osobe sklone alergijama.
 • Pluto ne ispušta toksične tvari kada se zagrijava. Ne tvori gljivicu, pa će u kupaonici biti prikladan pod od plute.
 • Vrijedna kvaliteta - visoka zvučna izolacija. Obloge od pluta utapaju buku na stropu, zidovima i podu. Ako nešto padne na takav pod, zvonjava i tutnjava gotovo su neslušni, pa se u studijima za snimanje koristi pluto oblaganje.
 • Pod od plute ima dobru toplinsku vodljivost. Nitko ne može poreći zadovoljstvo hodanja po takvom podu bosonog. Osjeća se da je sustav "toplog poda" instaliran ispod plute. Čini se da je elastična pluta proljetna pri hodanju, smanjujući ukupni stres na tijelu.
 • Da biste instalirali plute od pluta ili paket, ne trebate posebne vještine. Ovo je prilično jednostavan i jeftin postupak.

 • Pluta se lako čisti. Možete obaviti mokro čišćenje, usisavati površinu.
 • Ovo je izuzetno izdržljiv materijal koji može trajati od 10 do 40 godina. Nakon montaže, pod je spreman za upotrebu.
 • Obloge od plute ne boje se temperaturnih promjena, logično je položiti ih na vikendice, balkone, verande, u lođama.
 • Ima visok koeficijent trenja, nemoguće je kliziti na takav pod.

Pogledajte video: 5 TRIKOVA ZA VAS SMARTPHONE (Travanj 2020).

Ostavite Komentar